Кліматичні умови більшості регіонів нашої країни дедалі частіше відрізняються своєю крайністю. Дуже холодні зими та спекотні літні періоди сприяють розвитку сезонного бізнесу, який може забезпечити свого власника пристойним доходом у відповідну пору року. При цьому слід розуміти, що один суб’єкт господарської діяльності цілком здатний організувати цілу мережу бізнес-проектів у різні періоди, забезпечуючи себе досить стабільним заробітком протягом усього року.
Однією з найбільш перспективних бізнес-ідей у літню пору року є продаж квасу.
Пов’язано це в першу чергу з посушливими, спекотними днями і вкрай рідкісними опадами. Для того, щоб освіжитися, люди змушені купувати тонізуючі напої. У зв’язку з цим власник подібного бізнесу може не сумніватися в його рентабельності та окупності. Реалізація квасу відбуватиметься дуже швидко і у великих масштабах. Однак у питанні ефективності бізнесу не слід сподіватися лише на сезонні особливості. Слід розуміти, що його якісна організація та оптимізація багато в чому впливають на прибутковість.
Для більш змістовного та конструктивного викладу інформації розглянемо окремо два основних напрямки у квасовій сфері діяльності, а саме:
- – бізнес у галузі виробництва квасу;
- – бізнес у сфері продажу квасу.
Виробництво хлібного квасу як джерело доходу
Основною складністю даного бізнесу є те, що виробництво квасу пов’язане багатьма особливостями, зумовленими його властивостями, що швидко псуються, і досить складною технологією виготовлення. Як правило, за дотримання стандартної технології виробництва термін зберігання неосвітленого квасу становить максимум 3 дні, що, безумовно, не передбачає його масштабного заготівлі з метою подальшого збуту. Освітлений квас може зберігатися до 7 днів, а при використанні консервантів дещо довше, проте це не звільняє виробника від необхідності здійснення оперативної реалізації.
Необхідно також відзначити, що організація бізнесу з виробництва квасу дещо вигідніша, ніж його простий перепродаж. Пов’язано це з відсутністю необхідності здійснювати попередню закупівлю, а також організовувати роздрібний збут, що, звісно, призводить до втрати певної частини прибутку.
Отже, як виглядає саме виробництво квасу і що необхідно для запуску виробничого процесу? Відповідаючи це питання необхідно виділити такі етапи роботи:
– Для початку потрібно виготовлення квасного сусла. Під цією процедурою необхідно розуміти процес змішування в якійсь ємності цукрового сиропу та квасного концентрату. Після ретельного перемішування суміш додають 10% гарячої води (бажано більше 80° за Цельсієм), а через деякий час доповнюють ємність прохолодною водою. Як результат отримуємо готове квашене сусло.
– Далі неминуче починається процес бродіння, для утримання якого необхідно додати в сусло відповідну кількість дріжджів та закрити ємність з використанням гідродозатора. Слід зазначити, що тривалість бродіння безпосередньо залежить від температури повітря у приміщенні, проте тримати квас у такому стані не рекомендується понад дві доби.
– Процес освітлення квасу здійснюється за особистим бажанням виробника і, як правило, з метою збільшення термінів його зберігання.
– Незалежно від застосування технології освітлення квас залишають на подальше дображивание, яке також має перевищувати доби.
Пройшовши всі стадії, а також правильно застосувавши технології, Ви обов’язково отримаєте якісний готовий продукт, який залишиться лише відфільтрувати, розлити у відповідну тару та збути. Також необхідно нагадати про обов’язковість проведення деяких бюрократичних процедур. Про них далі.
Реалізація хлібного квасу
Продаж квасу по-своєму вигідний бізнес, який дещо відрізняється від його виробництва. Тут немає потреби у закупівлі дорогого обладнання (наприклад, бродильно-купажного апарату чи інших ємностей), що передбачає серйозні вкладення. З іншого боку існують свої характерні особливості такого роду діяльності.
На початковому етапі організації торгівлі потрібно зареєструвати свою підприємницьку діяльність як приватного підприємництва чи юридичної особи-суб’єкта господарську діяльність. Далі необхідно отримати торговий патент, організувати та обладнати точки збуту. Цей етап передбачає закупівлю наступного обладнання:
- – квасних бочок, холодильників, столиків та стійок для розливу, зручних стільців;
- – кошиків та мішків для сміття, склянок, пляшок та іншої тари;
- – парасольок для захисту від сонця, фірмового одягу для торговців;
- – іншого обладнання та видаткових коштів.
Крім того, пам’ятайте про необхідність оформлення санітарної книжки, договору оренди земельної ділянки, реєстрації трудової діяльності ваших працівників, а також про інші важливі юридичні формальності.
Дієві способи економії грошей: покупка в торгових точках